Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanácsok a rák megelőzésére

A tampai Moffitt Rákkutató Központ igazgatóhelyettese, Thomas A. Sellers szerint a rák ismert okainak közel 70 százaléka elkerülhető, és az életmóddal áll összefüggésben. Az első védelmi vonalat természetesen a megfelelő étrend, a testmozgás és a dohányzás kerülése jelentik, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy számos egyéb apró, meglepő módszer kínálkozik még a betegség megelőzésére. Próbáld ki ezeket az új stratégiákat, és még tovább csökkentheted a rák kockázatát.

1. Szűrjük a csapvizet

Ezzel csökkentheted a rákkeltő anyagok és a hormonháztartást zavaró anyagok mennyiségét. Szakértők szerint a házilag szűrt csapvíz jobb, mint a palackozott víz, mely utóbbiak minősége általában gyakran rosszabb, mint a vezetékes vízé. A vizet rozsdamentes acél- illetve üvegedényben érdemes tartani, hogy elkerüljük a műanyagból származó BPA-szennyezést.

iStockPhoto

hirdetés

2. Ne tankolj csurig

Ha a töltőpisztoly leszabályozása után még továbbtöltjük a tankot, a pisztoly nem képes benntartani a benzingőzt, így a felszabadult rákkeltő vegyületek a levegőbe kerülhetnek, ahonnan érintkezésbe léphetnek a bőrünkkel és a tüdőnkkel.

3. Grillezés előtt pácoljuk a húsokat

A feldolgozott, a megégetett és a jól átsütött húsok rákkeltő heterociklikus aminokat illetve policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmazhatnak. A legjobb az, ha minél kevesebb grillezett húst fogyasztunk, de ha mégis grillezünk, elkészítés előtt legalább egy óráig pácoljuk a húst lehetőleg rozmaringos és kakukkfüves pácban. Ezek a fűszerek akár 87 százalékkal csökkenthetik a heterociklikus aminok mennyiségét.

4. Minden nap koffein

A kutatások szerint napi öt kávé fogyasztása 40 százalékkal csökkenti az agydaganat kockázatát, és közel ugyanennyivel szorítja vissza a száj- és a garatrák kockázatát is. A koffeinmentes kávénak nincs ilyen hatása.

5. Sok vizet igyunk

hirdetés

A hólyagrák kockázatát nagy mennyiségű víz és más folyadék fogyasztásával csökkenthetjük, mert ezáltal felhígítjuk a rákkeltő anyagok koncentrációját a vizeletben, és gyorsabban áthaladhatnak a hólyagon.

6. Töltsük fel magunkat sötétzöldekkel

Ha legközelebb salátaöntetet választunk, vegyük a legsötétebbeket. A sötét színt adó klorofil tele van magnéziummal, amely a kutatások szerint a nőkben csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

7. Rágcsáljunk brazil diót

Rengeteg antioxidáns szelént tartalmaz.

hirdetés

8. Égessük el az emlőrák kockázatát

A mérsékelt testmozgás, például heti két óra élénk sétálás 18 százalékkal csökkenti az emlőrák kockázatát.

9.  Kerüljük a vegytisztítót

A hagyományos vegytisztítókban használt oldószer, a perklóretilén májrákot, veserákot és leukémiát okozhat.

iStockPhoto

10. Érdeklődjünk az emlősűrűségi értékeinkről

A 75 százalék feletti emlősűrűségi értékeket mutató mammográfiai eredménnyel rendelkező nők esetében 4-5-ször magasabb az emlőrák kockázata, mint az alacsony sűrűséggel rendelkezőkben. A magasabb sűrűség a magasabb ösztrogénszint eredménye, ezért újfent fontos hangsúlyozni a testmozgás jelentőségét, mert a zsír mennyisége befolyásolja az ösztrogénszintet.

11. Korlátozzuk a mobilhasználatot

Csak rövid beszélgetésekre vagy SMS-ekre használjuk a mobiltelefont, vagy használjunk kihangosítót, amellyel távol tarthatjuk a fejünktől a rádióhullámokat. Bár nincs bizonyított veszély, érdemes megelőzni az esetleges kockázatokat.

12. Színekkel a bőrrák ellen

Spanyol kutatók szerint a kék és piros szövetek jelentősen jobb védelmet nyújtanak a nap UV-sugarai ellen, mint a fehér és a citromsárga. És ne feledkezzünk meg a kalapról: a melanóma a napfény által ért területeken jelenik meg a leggyakrabban, és a koponyán és a nyakon kialakult melanómában szenvedő betegek kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint azok, akiknél a bőrrák más testrészükön jelentkezik.

13. Válasszunk tapasztalt orvost

Óriási tapasztalatra van szükség a mammográfiai adatok elemzéséhez. A kaliforniai egyetem kutatói szerint a legalább 25 éves tapasztalattal rendelkező orvosok pontosabban értelmezik a képeket, és kisebb eséllyel adnak téves diagnózist. Válasszunk olyan szakembert, aki gyakran és hosszú ideje foglalkozik mammográfiai leletek kiértékelésével.

14. Fogyasszunk tiszta élelmiszereket

Vásároljunk olyan húst, amely nem tartalmaz antibiotikumokat és hozzáadott hormonokat, mert ezek rákot okozhatnak. Lehetőleg olyan zöldséget és gyümölcsöt válasszunk, amelyeket növényvédőszer nélkül termesztettek, vagy alaposan mossuk meg a hagyományosan termesztett zöldségeket, hogy eltávolítsuk róluk a maradványokat.

15. Ellenőrizzük a címkéken a folsavat

A születési rendellenességek megelőzésében fontos B-vitamin a rák kockázatát illetően kétélű kardnak számít. A szintetikus változat túlságosan nagy mennyisége a vastagbélrák, a tüdőrák és a prosztatarák megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe. Figyeljünk oda a multivitaminok, a gabonapelyhek és a megerősített élelmiszerek folsavtartalmára.

 

16. Növeljük kalciumbevitelünket

Az egészséges tej a vastagbélráktól is megóvhat. A 4 éven keresztül kalciumot fogyasztók esetében egy tanulmány szerint 5 év múlva 36 százalékkal csökkent az új rákmegelőző vastagbélpolip kialakulásának valószínűsége. Bár a tanulmány nem a tejről szólt, a szükséges mennyiségű kalciumot háromszor két deciliter zsírszegény tejjel is bevihetjük a szervezetünkbe.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.